fallback

След победата на Тръмп отново се заговори за паритет между еврото и долара

Очакванията за паритет тази година на практика изчезнаха, след като Фед отложи повишението на лихвените проценти

15:00 | 20.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Първоначалният шок след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ вдъхна нов живот на твърденията, че пазарите ще станат свидетели на паритет между еврото и долара за пръв път от 2002 г., пише Bloomberg.

Според трейдърите има 45% вероятност единната валута да падне под 1 долар до края на 2017 г. В рамките на една седмица тези шансове нараснаха двойно, сочат данните на Bloomberg. Обещанията на Тръмп да увеличи разходите и да намали данъците в САЩ водят до спекулации, че икономическият ръст ще се ускори, което от своя страна да накара Федералния резерв да повишава лихвите по-бързо. Именно тези нагласи пратиха в понедленик долара на най-високото му ниво от февруари насам, а пък еврото поевтиня до около 1,07 долара, което е най-ниското му ниво тази година.

За Deutsche Bank, която е четвъртият по големина валутен трейдър в света, резултатите от изборите в САЩ са достатъчни, за да извадят еврото от тесните граници, в които се търгуваше през последните месеци и да падне под 1 долара през 2017 г. Очакванията за паритет тази година на практика изчезнаха, след като Фед отложи повишението на лихвените проценти и въпреки че Европейската централна банка поддържаше безпрецедентната си програма за стимули.

Според Джордж Саравелос, стретег в Deutsche Bank в Лондон, разнопосочната парична политика отново е на дневен ред. „Победата на Тръмп промени нещата“, пише той в доклад от 13 ноември. 

Саравелос очаква еврото да поевтинее до 1,05 долара до края на тази година и до 95 цента до края на 2017 г.

Консенсусът на Wall Street обаче е за по-силно евро. Според проучване на Bloomberg единната валута ще поскъпне до 1,11 евро до края на 2017 г.

Силният долар през последните дни е в противоречие с очакванията, че евентуална победа на Доналд Тръмп би предизвикала волатилност на пазарите, а оттук и забавяне в повишенията на лихвите от страна на Фед. Вместо това фокусът се обърна към потенциала за икономически стимули. Обещанията на Тръмп включват разходи между 500 млрд. и 1 трилион долара в рамките на 10 години за пътища, мостове и летища.

Според трейдърите вероятността Фед да затегне паричната политика през декември е 92 на сто. На 7 ноември шансовете бяха около 80%.

Deutsche Bank очаква доларът да е сред валутите с най-висока доходност от страните в Г-10, ако Фед повиши лихвите през декември. Спредът между доходностите по 10-годишните облигации в САЩ и Германия е най-голям от поне 1990 г.

„Виждаме паритет някъде през първото тримесечие на 2017 г.“, казва Енрике Диас-Алварес от нюйоркския инвестиционен посредник Ebury.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:13 | 10.09.22 г.
fallback